• galerija_1.jpg
  • galerija_2.jpg
  • galerija_3.jpg
  • galerija_4.jpg
  • galerija_5.jpg

Опште

Добро дошли

Драги ђаци,

 

Добро дошли на странице посвећене изборном предмету Верска настава - Православни катихизис, или, како га сви популарно зовемо - Веронаука. 

Идеја је да овде пронађете лекције које обрађујемо на часовима, да вам овај сајт служи и као подсетник и место за учење предвиђених наставних тема. Трудићу се да садржаје постављам тако да буду што прегледнији и што јаснији свима који им буду приступали. Као што и сами можете да видите, сајт је подељен по разредима, а даље по наставним темама и наставним јединицама. У оквиру лекција пронаћи ћете и тестове, квизове и друге занимљиве садржаје.

Напомињем да је сајт још у фази развоја, па ће ми користити да дате своје предлоге, примедбе, похвале, критике...

За почетак, погледајте овде неке активности у оквиру наставе веронауке у нашој школи.

Такође, упознајте се са циљевима и задацимапредмета Верска настава - Православни катихизис.

 

Желим вам пријатан останак!

Ваш вероучитељ

 

vinjeta_veroucitelj_pocetna

Мојсијев закон као припрема и водич ка Христу

  • Циљ давања закона људима јесте да се покаже да је слобода човека избор између Бога и природе и да од тог избора зависи постојање или непостојање човека;
  • Кроз старозаветни закон се открива Христос,тј. Тајна Христова као заједница слободе Бога и човека;
  • Погрешно схватање закона као да је он довољан за спасење;
  • Спасење света је у оваплоћењу Сина Божијег као човека, а не у испуњењу закона.

Стварање света

 

Стари завет почиње описом постанка света: "У почетку створи Бог небо и земљу". Под речју "небо" треба разумети становнике неба - Ангеле и остале бестелесне небеске Силе. "А Земља беше без обличја и пуста", тј. цео створени материјални свет.

Првог дана створена је светлост: "И рече Бог: Нека буде светлост! И би светлост. И виде Бог светлост да је добра; и растави Бог светлост од таме". Тај дан је дан један: из њега извиру и њему се враћају сви дани. (Јеврејска реч "јом" дан, може да значи одређени астрономски или неограничени временски период настанка света).

 

dan1

 

Другог дана Бог је створио свод небески и раставио воду под сводом од воде над сводом, а свод назва Бог небо. То је оно видљиво небо. Иза њега се налазе безбројни Божји светови, названи симболично - "вода над сводом", јер круже и теку, сваки својом путањом, хармонично и без сударања, по бескрајном простору.

 

dan2

 

Трећег дана снагом речи Божје оделила се вода од копна. На земљи је израсла трава и разноврсна дрвета која рађају плод. Силом Божије речи то једном засејано семе, увек доноси плод, захваљујући благослову и заповести Бога.

 

dan3

 

Четвртог дана Бог је створио светила на своду небеском. Сунце да управља даном, и месец да управља ноћу, и звезде: да светле и да буду знаци времена, дана и година. Првостворена светлост, расута по целој творевини, сабрала се и особито заблистала, овог дана, кроз небеска светила. Сунце је обасјало земљу, обавијену дотада густим маглама и влагом.

 

dan4

 

Петог дана Бог је ствроио жива створења у водама, рибе и остала створења велика и мала, као и птице небеске, по врстама њиховим.

 

dan5

 

Шестог дана створио је Бог стоку и ситне животиње и звери земаљске, по врстама њиховим.

 

dan6

 

На крају рече Бог: "Да начинимо човека по лику и подобију Нашем, који ће бити господар од риба морских и од птица небеских и од стоке и од целе земље и од свих животиња што се мичу по земљи." Пресвета Тројица, Бог наш, створио је човека од праха земаљског, и удахнуо у њега дух живота. Прво је Бог створио Адама, па му је онда створио жену, "човечицу", Еву, да му буде помоћник на путу ка вечном циљу њиховог живота и живота свих створења. Човек и човечанство постају тако тајанствена слика у којој се огледа Света Тројица: Људи су створени да се узајамно воле и испуне несебичном божанском Љубављу.

 

creation days

 

Митрополит Амфилохије, Епископ Данило - Нема лепше вере од хришћанске