stvaranje izgnanje

Сви ми у животу постављамо себи одређене циљеве. Неко, на пример, жели да постане професионални фудбалер, неко да буде учитељ, неко лекар или полицајац, возач аутобуса и слично. Међутим, постоји један заједнички циљ за све људе. То је циљ који нам је Бог наменио и пре него што нас је створио. Реч је о томе да је, стварајући свет, Бог Отац зажелео да се све што је створено на крају сједини са Његовим Сином и постане Царство Божије - Црква. Човек је позван да на остварењу овог циља буде сарадник Божји, да сарађује са Богом, што значи да и човек треба да жели за себе оно исто што за њега жели Бог.  

Адам и Ева су живели у Рају у заједници са Богом. Иако су били смртни, јер су били створени, смрт им није могла ништа све до тренутка када су јели плодове са дрвета познања добра и зла. Када су то учинили, Бог их је истерао из Раја. Од тада, и Адам и Ева почињу да страдају (умиру), а и дефинитивно се сусрећу са смрћу када остају без свога сина Авеља (1Мој. 4,8). Адамов грех наслеђује кроз природно рођење и сваки човек до дана данашњег.

О поменутом догађају читамо у књизи која се зове Постање, јер почиње описом постанка света и човека. То је прва књига у канону Светог писма Старог Завета, а њен аутор је Пророк Мојсије, због чега се ова књига још зове и: Прва књига Мојсијева. Дакле, Мојсије о сагрешењу првог човека пише следеће:

Али змија бјеше лукава мимо све звијери пољске, које створи Господ Бог; па рече жени: је ли истина да је Бог казао да не једете са свакога дрвета у врту?А жена рече змији: ми једемо рода са свакога дрвета у врту; само рода с онога дрвета усред врта, казао је Бог, не једите и не дирајте у њ, да не умрете. А змија рече жени: нећете ви умријети; него зна Бог да ће вам се у онај дан кад окусите с њега отворити очи, па ћете постати као богови и знати што је добро што ли зло.И жена видећи да је род на дрвету добар за јело и да га је милина гледати и да је дрво врло драго ради знања, узабра рода с њега и окуси, па даде и мужу својему, те и он окуси. (1Мој 3,1-6)

Човеков пад представља избор да се од благодатног постојања у заједници са Богом сведе на природни начин постојања који га води у смрт. У томе и јесте грех првих људи - у својевољном раскидању заједнице са Богом. Будући да је реч о првом греху који је човек починио, једење са дрвета познања добра и зла још се зове и: првородни грех.

 

Читајте о томе у Првој књизи Мојсијевој у трећој глави (1Мој. 3). 

 

Погледајте одломак из цртаног филма на исту тему. 

 

 

Кључне речи: Адам, Ева, заједница, бесмртност, рај.