Свој рад у петом разреду почињемо разговором о старозаветној историји спасења. Размислите шта значе ове речи. Да бисмо их боље разумели, покушаћемо најпре да их рашчланимо и посебно објаснимо.

 

Дакле, шта је то: "историја спасења"? Историјом спасења називамо све оно што је Бог учинио, што чини и што ће тек да учини да би се човек и свет спасили од смрти. Историја спасења назива се још и домострој спасења. Бог је створио човека да живи вечно у заједници са Богом, и то тако што би човек бринуо о природи и служио и захваљивао Богу непрестано му приносећи природу и себе на дар. Кроз сједињење Адама са Сином Божијим, и човек и природа би постали бесмртни, што би се на крају и догодило да наши прародитељи нису одбили да послушају Бога и нису јели са дрвета са којег им је Бог забранио да једу. Ипак, важно је да знамо да Бог ипак није одустао од свог плана, иако се први човек са тим планом није сложио. Бог је наставио да се преко других људи брине о свету и човеку и обећао да ће послати Спаситеља, а обећање је и испунио када се Господ Исус Христос родио на земљи.

 

Тако долазимо и до друге наше непознате речи: "старозаветна". Овај термин односи се на историју људског рода од постанка света па све до Христовог рођења, онако како је то записано и описано у књизи која се зове Свето Писмо или Библија. Сви важни догађаји који су се одиграли између ова два временска тренутка спадају у старозаветну историју, или једноставно речено: Стари завет.

 

Сада би требало да нам је јасније да када говоримо о старозаветној историји спасења, говоримо заправо о свему ономе што је Бог учинио за спасење људског рода почев од Пада, па све до доласка Господа Исуса Христа на земљу. То је уједно и оно о чему ћемо да говоримо у току нашег дружења у петом разреду.