"ПричешћеАко би се све тајне вере хришћанске, све тајне Новога Завета, Завета Богочовека Христа, и све тајне Цркве Христове, Цркве Богочовекове, могле свести на једну тајну, онда је та тајна - Света Тајна Евхаристије, Света Литургија Цркве. Јер нам она објављује и даје васцелог Господа Христа у свом чудесном богатству и раскошју Његове Богочовечанске Личности и Његовог Богочовечанског Тела, које је Црква. Јер је Света Литургија: Црква са Христом, и у Христу, и Христос међу нама и у нама."
(Преподобни Јустин Ћелијски о Литургији)
 
Литургијско сабрање верних у Христу и причешће Христом открива и пројављује Тајну Цркве као Тела Христовог. Тако сви сачињавамо једну свесвету Богочовечанску Заједницу – Цркву, која је, у ствари, Христос Богочовек. Као што каже Свети Јован Златоусти: "Христос је нас (тј. Цркву) учинио Телом Својим и нама је дао Тело Своје".

У Богочовеку на тајанствен начин поистовећује Црква као Тело Његово са Евхаристијским Телом Његовим, што се открива кроз Литургију. Зато, кроз причешће Телом Христовим и ми постајемо Једно Тело – Тело Христово Можемо да кажемо да се у Литургији догађа тајанствено сједињење човека са Богом.